zymova.com

San Diego. що подивитись та відвідати. мої поради

одне з найчастіших питань до нас як жителів Сан Дієго — „Що у вас відвідати подивитись?“ як і в будь-якому місті все залежить від ваших інтересів та фінансів, кількості часу на відвідини, вашої мобільності та наявності/відсутності дітей. тому я вирішила скласти список найцікавішого з певними коментарями відповідно до різних варіантів та ситуацій. про щось я вже писала окремі дописи, то додам і посилання на них.
але головне, що треба зробити вирушивши на прогулянку в Сан Дієго — це захист від сонця. сонцезахисний крем (і не забувайте оновлювати покриття періодично) та щось на голову. сонцезахисні окуляри теж не завадять навіть якщо ви їх не любите. сонце тут дуже активне і підсутпне. навіть якщо хмарно не нехтуйте захистом.

Центр (Downtown)


це певно в будь-якому американському місті та містечку найвідвідуваніше місце. Сан Дієго не вийняток. тут вас зустріне багато готелів, магазинів, ресторанів у Gaslamp Quarter. особливо цікаво і гарно тут ввечері. є багато симпатичних будиночків. також звісно це багато адміністративних установ та й взагалі все що вище 2-3 поверхів здебільшого тут : ) поряд також відомий виставковий центр San Diego Convention Center. тут відбувається найвідоміший Comic-Con в світі.
Авто як і скрізь в центрі з парковкою складно. та є багато паркінгів, навіть за доволі помірну ціну.
Траснпорт сюди їде і багато автобусів і трамваї. відносно недалеко навіть вокзал та аеропорт. так в нас аеропорт дуже близько до центру, тому хмарочосів в місті немає (але я особисто з того приводу зовсім не сумую : ))
Діти це Америка і скрізь можна бути з дітьми будь-якого віку. але з дуже малими я б не радила, вам буде складнувато. дуже людно, в закладах завжди забито й тісно (а часом і накурено), вулиці вузькі, тому з великим візочком буде не дуже комфортно. тут цікавіше буде молоді, бо двіж весь тут.
Час дістатись легко, відповідно часу займе рівно стільки скільки ви зможете тусувати.

мій допис

Sea Port Village


Seaport Village це таке місце з ресторанчиками та сувенірними магазинчими вздовж маріни з купою яхт та човників. гуляти тут доволі приємно, особливо в спеку, бо від води йде прохолода. поряд є порт з прогулянковими катерами різного спрямування (просто вздовж затоки, до китів…) тут же недалеко і наступний пункт мого списку авіносець-музей USS Midway та одна з відомих скульптур міста зроблена за відомим фото де моряк цінує медсетру в день перемоги (V-J Day день закінчення другої світової) – Unconditional Surrender Statue

Авто
з парковкою тут складніше, бо теж центр. є парковка платна, але здається якщо показати чек з магазину чи ресторану має бути безкоштовно. ми зазвичай паркуємось на парковці біля Midway.
Траснпорт
центр, отже доволі просто дістатись і громадським транспортом. недалеко є зупинка трамвая.
Діти
з дітьми там чудово. з одного краю є невеличкий парк з галявинами де вони можуть побігати, різні розваги, і дуже стара каруселя.
Час
кілька годин можна тут провести, а можна і менше.

USS Midway

USS Midway це величезний авіаносець-музей. місце дуже цікаве. є аудіо-гіди. але ходити там багато, і сходів дуже багато. тут працюють волонтери. всі вони колишні моряки, які на ньому служили. розкажуть вам купу цікавого тільки питайте. ви побачите як жили всі члени екіпажу від найпростіших до капітана. на палубі різні літаки, і можна навіть піднятись нагору і подивитись що там як. але то треба трошки в черзі почекати.
Авто
парковка біля музею величезна і доволі недорога, як для центру міста.
Траснпорт
можна дістатись громадським транспортом.
Діти
десь шкільного віку дітям має бути вже цікаво. з візочком тут взагалі ніяк.
Час
нам то зайняло десь 4-5 годин і то ми ще доволі швидко. так то можна весь день там гуляти від відкриття до закриття.

мій допис

Balboa Park

Balboa Park це не просто дерева, доріжки та лавочки. це значно більше. сюди ви обов’язково мусите завітати. парк величезний і складається з багатьох частин. що важливе для мене як Українки — тут є українська хатка : ) власне тут багато різних хаток. House of Pacific Relations це частинка парку де розташовані хатки-музеї представництв різних країн. здебільшого то Європа. є і наша хатка. дуже давно. вони відкриті в суботу та неділю з 11 до 16, або з 12 до 17. також в парку є великий орган і величезний зал під відкритим небом біля нього. є японський садочок (вхід туди платний) з сакурами. в березні там найгарніше. є оранжерея з орхідеями та великий ставок з лілеями та рибами біля нього.

є театр – копія Шекспірівського, є ляльковий театр, є купа цікавих музеїв на будь-який смак (мистецький, фотографії, потягів, літаків, людини, природничо-історичний і ще багато різних). весь парк складається ще й з акрхітекрутних композицій в іспанському стилі. в парку є багато величезних дерев яким більше 100 років. є садочок троянд, а поряд садочок кактусів. є мистецький куточок Spanish Village Art Center. є дуже стара каруселя та міні-залізниця. ну а поряд з ними і вхід до зоопарку, але про нього окремо.
Авто парковок дуже багато і безкоштовні (окрім особливих днів, коли там проводяться дуже масові гуляння, це рідко). є доволі дальні парковки, але звіди до центру парку їздить безкоштовний електро-поїзд на колесах, можете під’їхати. ми правда ніразу не їздили ходимо пішки.
Траснпорт є автобуси які доїжджають до парку.
Діти як можна було зрозуміти з опису вище — з дітьми тут чудово. є і дитячий майданчик, і багато галявинок, широкі вулиці без машин. старшим і в музеях цікаво буде. ми там буваємо щотижня.
Час там можна провести весь день.

San Diego Zoo

я взагалі не дуже люблю зоопарки та інші місця де тримають тварин. але цей інакший. Сан Дієгівський зоопарк вважається одним з найркащих в світі. тут вперше я не побачила сумних тварин. їх тут люблять, доглядають, оберігають і рятують. дуже багато видів досі існують завдяки цьому зоопарку. ще є San Diego Zoo Safari Park, але він далеко від центру і без авта туди важко дістатись. але там дуже добре (тільки не влітку, бо дууууууже спекотно в тій частині міста). територія дуже велика. особливість парку в тому, що тваринки на значно більшій території і менше огорож.
Авто парковка безкоштовна. в сафарі парку платна.
Траснпортзоопарк біля парку, тому теж в принципі можна дістатись автобусом.
Дітину як вам сказати? здається у всіх сан дієгівців з дітьми є річний абонемент в зоопарк : ) сюди ми теж ходимо чи не щотижня.
Час від відкриття і до закриття. територія величезна. тому якщо ви маєте час дууууже раджу.

мій допис

Sea World

SeaWorld San Diego це такий океанаріум з атракціонами. як океанський зоопарк. раніше тут проводилось багато шоу з морськими тваринами і ключовим було шоу з косатками. після їх закриття вони змінили трохи парк і додали більше різних дитячих атракціонів, для цього є ціла окрема зона. шоу замінили на просто презентацію тварин, де про них розповідають всяке цікаве і вони кілька трюків показують все ж. здається лишились шоу з дельфінами та морськими левами.
Авто
є парковка, вона платна.
Траснпорт
до певного місця можна доїхати, але доведеться пройтись трошки до входу.
Діти
все для дітей і зроблено в основному.
Час
весь день, а то і більше : )

мій допис

Old Town

з назви вже зрозуміло, що то старе місто. це місце де зародилась Каліфорнія. тут є Old Town San Diego State Historic Park. сам парк схожий за ідеєю чимось на Пирогів в Києві чи Шевченківський Гай у Львові. він під відкритим небом і має багато будиночків-музеїв. наприклад будинок банку, будинок шерифа, пошта і таке інше. тут багато реторанчиків і всякого сувенірного. частиною парку є Fiesta de Reyes там чудовий ресторан (все дуууууже смачне, якщо ви любите чи хочете скуштувати мексиканську кухню) і різні сувенірні крамнички. а посередині сцена де щовечора виступають з музикою та танцями в тому ж стилі.

недалеко і Heritage County Park в якому є прекрасні вікторіанські будиночки.

Авто
є кілька парковок безкоштовних, можна паркуватись на вулицях.
Траснпорт
поряд велика станція трамваїв та зупинок автобусів. і також станція міжміських потягів.
Діти
з дітьми там чудово.
Час
кілька годин

мій допис

University of San Diego

University of San Diego один з основних університетів міста. чому саме його включаю в список — бо тут шикарна архітектура. якщо вас це цікавить і маєте час раджу прогулятись. ще тут непогані види, бо він стоїть на пагорбі.

Авто
є парковки, але треба пильнувати написи щоб не стати де заборонено.
Траснпорт
можна дістатись громадським транспортом
Діти
там дуже просторо є де побігати : ) з візочком просто.
Час
годинка десь, якщо просто гуляти територією. якщо замовите тур все залежить.

Liberty Station

Liberty Station колишній військово-морський навчальний центр. плаци перетворили на чудові величезні галявини із зонами для BBQ та дитячими майданчиками. вздовж затоки доріжки для пробіжок та катання. а бараки стали ресторанчиками, музеями, арт-галереями, магазинами. тут є ринок Liberty Station Public Market, де можна і поїсти і придбати якісь вироби. ще є багато всього цікавого.
Авто парковка безкоштовна і її тут дуже багато.
Траснпортв принципі можна дістатись автобусом.
Дітидля дітей тут ідеально все. дуже любимо тут гуляти.
Час цілий день. територія величезна. тому якщо ви маєте час дууууже раджу.

ну і пройдемось по пляжах, це ж Сан Дієго : )

Coronado

Coronado Island це такий острів поблизу Сан Дієго. частина острова зайнята військовими базами. інша вільна. це одне з найдорожчих місць проживання. там неймовірно гарно і затишно. чим він може бути відомий вам це своїм готелем Hotel del Coronado, який з’являвся у багатьох фільмах.

найвідоміший для українців певно Деякі люблять гарячіше (Some Like It Hot) або як його переклали чомусь „В джазі тільки дівчата“. у фільмі то Флорида, а не Каліфорнія та все ж. біля готелю чудові пляжі. як на мене там найтепліша вода і наймілкіший берег, тому добре з малечею ходити. центр міста теж дуже симпатичний для прогулянок. а з іншого боку острова є порт звідки відходять катери до Сан Дієго і шикарний вид на саме місто. раджу прийти на заході сонця, тоді найгарніше : )

також там невеличкий парк та реторанчики. ну і ще одна особливість — місто і острів з’єднуює дуже довгий і високий міст. вид з нього чудовий, але на жаль ні пішохідної зони ні місця для зупинки немає, тому милуватись лише в русі. зараз в’їзд на міст безкоштовний. є штучно насипане з’єднання острова з Сан Дієго, але то дуже довго їхати.
Авто
паркування на вулиці де знайдете.
Траснпорт
є автобуси, які їдуть з міста на острів. є катер.
Діти
ніяких проблем гуляти з дітьми. в центральному парку чудовий майданчик. і як я вже вище писала пляжі для діток чудово підходять.
Час
від кількох годи і до цілого дня.
мій допис

LaJolla

тут є два цікавих місця — LaJolla Shores — дуже кльовий пляж. все дуже доглянуте. доволі спокійно. поряд багато галявинок для пікніків. у вихідні в пляжний сезон він забитий. з одного кінця пляжу є місце звідки здійснюють катання на каяках. від пляжу пливуть до скель з печерами. якщо вода спокійна то можуть пропливати між скелями. ми катались лише раз і були в захваті. друге місце це самі скелі та печери LaJolla Coves. пляжі маленькі теж є, але здебільшого ви гуляєте згори понад скелями. там великі галявини для пікніків і просто поваляння. чудова доріжка вздовже узбережжя з шикарними видами. вода тут неймовірного кольору. в цього місця дві основні принади. перша зрозуміла з назви — то печери. вони невеликі прямо в скелях. є одне місце де платний спуск у певно найбільшу. є кілька звичайних спусків. другою принадою є морські леви та морські котики, яких тут дуже багато. їх можна знайти в двох місцях. початок року це час коли з’являються малюки і вони більше тусують на пляжику біля великого пірсу — Children’s Pool Beach

в цей період туди заборонено спускатись. коли малеча підростає вони перебираються на скелі з іншого боку. готуйтесь запах малоприємний, але спостерігати за ними цікаво.
Авто
парковка біля LaJolla Shores є, але у вихідні там можна хіба о 6 ранку місця знайти : ) багато вуличок поряд, але що пізніше ви приїдете то важче знайти місце. біля LaJolla Coves можна паркуватись на вулиці, але обмежену кількість часу, та й важко місце знайти навіть у будні. знов таки шукати місця на вуличках поряд.
Траснпорт
є маршрути автобусів, але доведеться ще пройтись пішки.
Діти
тут очевидно — з дітьми тут добре. біля LaJolla Shores є чудовий майданчик. та й сам пляж хороший для відпочинку з дітьми. LaJolla Coves для купання хіба зі старшими дітьми, там таки багато каміння та й морські леви тусують біля берега. але нагорі чудово можна бавитись на галявинах. ще тут багато ховрашків, які люблять діток.

Час
та хоч весь день, особливо якщо запастись їжею.

Pacific Beach

тут багато барів та забігайлівок, доріжка вздовж океану де катаються на всьому чому можна та бігають (насправді ми там не дуже любимо саме ходити, бо постіна тіснява). але якщо ви хочете потусити, але не в центрі, а біля води і ви без дітей то вам сюди. тут ще є цікавий пірс, на якому розташований готель. готель це десь 2 десятки будиночків вздовж пірсу. але вхід на пірс вільний.

під ним можна робити гарні фоточки між опорами : )
пляж непоганий. він до нас найближчий то ми якщо купатись то сюди їздимо.
Авто
є місця вздовж пляжу, але дуже мало. можна паркуватись на вуличках і топати.
Траснпорт
атобуси
Діти
звісно теж дітям буде тут цікаво, але таки більше молоді
Час
стільки скільки ви готові бути на пляжі.

мій допис

Del Mar


дуже миле містечко на узбережжі. величезний пляж і парк понад ним. є багато місця для пікнінків та дитячий майданчик.
Авто
парковка біля океану доволі дорога, можна паркуватись на вуличках і топати.
Траснпорт
атобуси
Діти
звісно теж дітям буде тут цікаво
Час
стільки скільки ви готові бути на пляжі. це на півночі міста, далеко від центру.

місця для прогулянок та хайків

Sunset Cliffs Natural Park

Sunset Cliffs гарне місце для прогулянок та милування океаномз навзви теж очевидно, що тут шикарні заходи сонця. дуже мальовнича доріжка вздовж океану. океан поступово відбирає собі тут землю, тому обережно там ходіть : )

якось ми портапили тут в сильний туман. я такого ніколи в житті не бачила. він просто за хвилини прийшов з океану все накрив. майже як в Стівена Кінга, тільки без жахів : ) але відчуття ще ті : )

Авто
можна запаркуватись на вулиці
Траснпорт
до певного місця їде автобус, далі пішки
Діти
з маленькими лише на собі, візочок тут не сильно актуальний. старші можуть пройти.
Час
кілька годин. найкраще на заході сонця

мій допис

Torrey Pines State Natural Reserve

Torrey Pines для хайків та просто помилуватись природою та океаном зі скель.

лише там ростуть ці особливі сосни. взимку можна навіть десь вдалині побачити як мігрують кити : ) ну і дуже гарні скелі, яких тут більше ніде нема. парк на горі, а внизу чудовий пляж, де можна в кінці прогулянки помилуватись заходом сонця.

Авто
є кілька парковок нагорі, є внизу. паркування платне, або на вулиці біля пляжу. але біля пляжу знайти важко.
Траснпорт
тільки авто.
Діти
малі лише на собі, візок там покриє лише невеличку частину.
Час
кілька годин

мій допис

Cabrillo National Monument

Cabrillo National Monument
тут і види гарні, і старий маяк Old Point Loma Lighthouse

і старі укріплення, які робили в другу світову, бо боялись нападу з океану, нижче є новий маяк та вихід до океану з печерами. є оглядовий майданчик щоб шукати в океані китів.
Авто
парковка є біля Visitors Center. якщо спускатись до океану, то вздовж узбережжя теж є парковки.
Траснпорт
авто
Діти
можна і з малими, багато доріжок пристосованих для візків. внизу біля океану вже на собі.
Час
кілька годин

мій допис

можливо з часом буду доповнювати список. якщо є питання прошу в коментарі.