zymova.com

Дарина 8 років. Мира і Яся 5.5 років

новий допис про дівчат
це були насичені півроку:
— маємо тепер три школярки
— ми дослідили багато парків в нашому передмісті
— після довгої перерви з’їздили на гарбузову ферму перед Геловіном
— з’їздили на Геловінську ярмарку в нашому містечку
— ходили з дітьми збирати цукерки по сусідах
— прикрашали хату до свят
— пекли та розмальовували різдвяні коржики
— часто бачились з друзями
— з’їздили в дві подорожі машиною влітку Каліфорнією та Орегоном і восени Аризона-Юта-Невада
— дівчата ходили в гості до однокласників та мали гостей в нас
— мали багато цікавих подій в українській школі
— завели домашнього улюбленця

Школа

минув вже перший семестр двійнят в американській школі і хочеться трошки зафіксувати враження.
цього року Мира і Яся почали навчання в Kindergarten. це такий нульовий клас, куди йдуть діти з 5 років. є ще Transitional Kindergarten, для дітей які ще не мають 5 років на 1 вересня і яким виповниться 5 в проміжку між вереснем і лютим (в нашій школі, але може різнитись в інших школах). наші травневі, то ж не потрапили. зараз у великих містах вже є можливість потрапити в TK усим 4річним.
Мира та Яся як і Даринка йшли до школи не знаючи англійської. двійнят розділили у різні класи. так як тут роблять традиційно. в Даринки на паралелі вчаться трійнята і всі в різних класах. ми планували то робити з наступного року як вони трохи освояться, але нас випередили працівники школи. це не примусово, ми могли відмовитись. спитали дівчат і вони були не проти. я спочатку переживала, але зараз бачу позитивний результат. на перервах і загальних заходах для Kindergarten класів вони все одно бачаться постійно.

в них немає домашніх завдань. пам’ятаю, що Даринка мала доволі багато в цьому класі, проте в іншій школі. трошки незвично. але от минули перші батьківсько-вчительські зустрічі і я зрозуміла чому так і маю певний план дій.
Мира однозназно краще ладнає з мовою. вона не боїться говорити і легко схоплює всі нові слова і вирази. вона дуже соціальна і легко йде на контакт. але вона лінується довго і акуратно писати. також в неї гірше з математичною частиною. Яся першу половину семестру дуже соромилась та була надмірно тихою. як і Даринка в її віці. зараз вже стало краще, намагаюсь її заохочувати. вона вже подружилась з дітками свого класу, та й Мириного. і в шкільному звіті видно, що вона непогано впоралась з навчанням. в них надиво співпали темпераменти вчителів. в Ясі дуже спокійна і ніжна вителька, а в Мири вчителька ураган (я не знаю де вона бере стільки енергії взагалі).
ми вже побували і на зборах всього класу, й індивідуальних зустрічах з кожною вчителькою. також я ходила до двійнят в клас. до Ясі читати книжку для дітей. батьки могли собі записатись і прийти почитати класу книжечку. а до Мири в клас ходила допомагати з творчими завданнями. мені завжди дуже було цікаво подивитись з середини як воно. порівняти зі своїм досвідом. зрозуміла, що вчителі тут, які і наші самі багато витрачають власних коштів на ту школу. єдине, що отих зборів на штори нема. тут просять зазвичай хто може принести якісь штуки для класу: канцелярія різна, серветки усілякі.
уроки Kindergerten та решти класів тривають різний час. різниця між закінченням уроків малих та Дарини 40-45 хв. я пробувала чекати з меншими і забирати всіх разом. не вдалось. я і забавки брала, і книги. то був провал. там власне не сильно де є чекати і це ускладнює задачу. тому ми поділились з Олегом і цей рік я забираю менших, він потім їде за Дариною. наступного будуть закінчувати одночасно.
перед зимовими канікулами менші класи мали цікаву забаву — Різдвяний експрес. вдома вони мали підготувати свій вагончик з коробки і потім всі менші класи разом і цих вагончиках „об’їжджали“ всю школу і заходили в кожний клас. це було дуже круто. я зрозуміла, що ми виявлись чи не найлінивішими батьками, бо наші вагончики були дійсно прикрашені дітьми. і хоч ми допомогли їх зробити, вони були такі простенькі та бліденькі 🙂


але сама забава дуже крута. взагалі я кайфую від того, що можу на все це ходити дивитись і брати участь. вже всі троє наших дівчат отримали свої „Leader of the month“ сертифікати. і президент школи цього року вже навіть прізвище наше правильно називав : ) ну ви зрозуміли, діти школу люблять і радісно відвідують. ще б трошки пізніше уроки починались було б взагалі чудово.

Дарина


зріст ~ 120 см
вага ~ 22 кг
(або її того разу якось не так поміряли-зважили, або я не знаю. бо по одягу дуже видно що виросла)
вона дуже подорослішала. стала вже трошки відкритішою та спокійнішою.
цього року в школі Даринка почувається вже значно впевненіше і комфортніше. в неї чудова вчителька, яка Даринці дуже подобається. Даринка встигає часто зробити завдання швидше за клас і вчителька видає їй різні додаткові завдання. вже на другий місяць навчання робила якісь за кінець навчального року. в класі є кілька дітей з батьками, що говорять ”екзотичними„ мовами. то вчителька організувала їм хвилинку нових іншомовних слів. і Дарина з однокласниками вчать інших української, нідерландської та французької.

Дарина любить списки і організацію. наприклад, створює різні календарі. календар хто сьогодні перший купається у ванній. створює різні завдання меншим сестрам.

дуже хоче допомагати мені з якимись справами домашніми.

любить читати. цього року активно відвідуємо бібліотеку, бо англомовних книжок в нас дуже мало і дві бібліотеки збирати поки не потягну. то англомовні поки з бібліотеки. а українською я купую і збираю. у вересні почала читати Гаррі Поттера. я його ніколи не читала, так що знайомимось разом. в кінці кожної книжки дивимось фільм. ми вже на 5й частині і таки лишаюсь при своїй думці як і після перегляду фільмів. світ Толкіна мені цікавіший і складніший, а книжки захопливіші та краще написані. (тому на Різвдяні канікули ми з Олегом передивились Володаря перснів та Гобіта). ну принаймні тепер я знаю, що у фільмах викинули чи змінили 🙂

в неї прогресує зелено-черепашача залежність. майже всі прохання подарунків пов’язані із черепахами та зеленим кольором. хоча почав повертатись і синій колір в улюблені.
тому на День народження вона отримала багато черепашачих подарунків і власне черепашку. її перша домашня тваринка. знайомтесь це Макс.

ми не знаємо це хлопчик чи дівчинка, і дізнаємось можливо років за 5 лише. так воно у них складно визначається : ) черепашатко манюсіньке, десь 5-6 см. зараз прохолодно то заривається і спить. я раз на 5 днів його відкопую купаю в теплій воді та даю їсти. бо то так складно виявилось. пес чи кіт хоч розумієш що і як, а тут взагалі невідома істота. хоча й доволі проста в догляді. саме тому ми й погодились. можна на тиждень лишати спокійно саме. вибрали таке що не виросло в слона і звичне до нашого клімату.

Мира


ця дівчинка тримає нас в тонусі постійно, бо з нею не розслабишся. ця дитина завжди хоче чогось неможливого чи неіснуючого. і дуже голосно засмучується, якщо цього не отримує.

Мира як кішка, не любить щоб її торкались чи чіпали без її бажання. але часто приходить обіматись, коли сама хоче.

дуже важко з нею стало в машині. одразу щось тисне і заважає. дорога довше 5 хвилин викликає обурення, що то дуже довго і скільки можна ще їхати. тому плануючи поїзду треба запасатись терпінням та купою відволікаючих елементів.

люблю її за життєрадісність та соціальність. знайде друзів будь-де і це мене тішить, бо мені з цим завжди було важко. та й її сестри теж важче йдуть на контакт.

в неї чудово йде вивчення англійської і школа їй подобається. про школу вже написала вище.

вона не боїться сцени і дуже любить увагу до себе.

Яся


вона хоч і найменша, але це не завжди відчувається. бо теж може дати жару всім.

Яся дуже любить порядок. в неї завжди все буде акуратненько і рівненько. це для неї важливо.

вже навчилась відстоювати себе і теж наполегливо вимагатиме чогось, якщо їй це треба. часом надто наполегливо і вперто : )

в неї ще краще розвинулись математичні та технічні навички і це навіть видно зі шкільних звітів.

лишається дуже ніжною і контактною. їй важливі обійми і дотики.

також йде Даринкиним шляхом в розвитку лазильних здібностей. має дуже міцні руки і чудово підкорює всі доступні лазилки. єдине обмеження то довшина рук, бо вона манюня. також вже сама гойдається і часто сама на ту гойдалку може залізти.

також любить виступати, співати й танцювати. хоч і сором’язливіша за Миру.