zymova.com

Дарина 5 років Мира&Яся 2 роки 6 місяців

звіт за півроку Дарини, Мири та Ясі.

Дарина

це неймовірно чудова дівчинка.

їй звісно важко бути старшою сестрою, але вона дуже мужньо з цим справляється. не без сварок звісно, та як без них? малі можуть випадково чи й спеціально щось їй зіпсувати (малюнок, складену з лего конструкцію…) тоді вона може і крикнути, і сильно засмутитися. намагаюся всіх помирити і обговорити ситуацію. останнім часом все менше випадків.

любить малювати. спочатку то були просто малюнки, потім вона малювала цілі книги. далі робила листівки всім кого знала. зараз це малюнки-історії. там цілий сюжет коротенького оповідання всередині. вона вигадує якихось казкових звірів, фантастичних роботів чи мегакруті машини. і хоча вона не намалює людину з фотографічною подібністю, а це буде просто чоловічок з ручками паличками, все там продумано до дрібниць. іноді я шкодую, що не знімаю відео як вона розповідає про малюнок, але з іншого боку краще я послухаю її сама. малює сюжети мультиків та книг. от про Велет-Грушку

або от намалювала собі ноти і грає

так, то вона всім ліжка підписала. прожило то рівно до першого заходу Ясі в кімнату : )

також останнім часом одна з улюблених ігор то будівництво халабуд в різних куточках квартири. головне, що то колективна забава. щодо спільних ігор.

дівчата можуть гратись всі разом, всі окремо. можуть змінюватися комбінації Дарина+Мира і Яся сама, Яся+Дарина і Мира сама, Дарина сама Яся+Мира. часом Даринка ховається від них і хоче сама гратись, або йде в нашу спальню гратись лего для старших ( меншим ще боюсь давати, бо дуже мале, а вони ще запросто те можуть з’їсти) чи малювати (менші люблять частіше змінювати рід діяльності, а Дарина може годинами малювати. так в нас великий розхід паперу і фломастерів у місяць : ) )

вже десь місяць як переїхала на другий поверх ліжка і спить там. єдина проблема, що як їй треба серед ночі чи під ранок злізти і піти до нас досипати, не могла злізти. бо що? бо бере з собою туди цілий зоопарк спати і все то ж хоче з собою забрати і злізати, а руки то зайняті. доводиться мені як засне забирати все крім захапаного в руках. а то не легко, бо високо. доводиться ще й підручні засоби з собою тягти в дитячу щоб ті іграшки витягати з-під стіни : ) ліжко подароване, то вже якби не зміниш поки. але драбинка чисто вертикальна не зручна для дорослих (застелити, змінити постіль, чи ще щось). краще б була трохи під нахилом.

— вміє писати українською певну кількість знайомих слів сама і якщо називати їй літери то що завгодно. всі літери знає.
— вже практично ідеально говорить. ще кілька звуків трошки деформовані. р наприклад якесь напіванглійське, напівфранцузьке.
— любить співати як знайомі пісні так і вигадує сама собі пісні про все що завгодно. менші їй підспівують на бек-вокалі.

книжки і лего й надалі лідирують в захопленнях : )

вже була на плановому медогляді. цього разу він був довший і незвичний. вперше міряли тиск, а також пульс. хоча думаю то був отой прилад який кисень вимірює в зв’язку з вірусом. перевірили очі (все добре) спеціальним приладом. а ще перевіряли слух (все в порядку). надівали навушники і дитина мала плескати в долоні як там щось пищить. далі зробили аналіз на гемоглобін (він чудовий). ще одне незвичне — попросили намалювати нашу сім’ю і всіх назвати хто є хто. лікар хотіла знати чи будуть усі на малюнку, чи будуть в них усі частини тіла і обличчя. певно то щось психологічне. також попросили написати своє ім’я. (перевіряли як тримає олівчик, бо писала вона українською). сказали хоч вона і дуже перебірлива, але добре, що всі потрібні елементи покриті в їжі та чудово, що не їсть всякої фігні (чипси, цукерки, і решту сміття). звісно поміряли і зважили (зріст — ~106.5 см вага — ~17.3 кг). ну і щеплення необхідні зробили. чи не вперше трохи піднялась температура і жалілась, що ручка де кололи поболює. а так перенесла на диво все мужньо і не плакала. хоча зазвичай кожна подряпина трагедія.

подарунки цього разу отримувала всі які просила: ролики, конструктор, лего, бінокль (але там весь набір туриста), лампа, яка показує планети і зірки на стерлю, іграшку Денна Лють (з мультика Як приборкати дракона 3, бо Беззубик в неї вже був, то до пари і її) ну і ще купу дрібничок. в зв’язку з карантином святкувати не вийшло і ми розтягнули задоволення. в сам день пішли в зоопарк, де до нас приєднався її друг з братиком.

потім ми їздили в гори гуляти в лісі і випробовувати бінокль.

на третій день зустрілись з її ліпшою подружкою посвяткували. ну і на четвертий приїхали бабуся-дід місцеві.

Мира


в неї зараз активна криза 2х років і Мира ходяче ниття. реально може годинами нити. а буває стає агресивною і на кожне моє зауваження біжить мене бити. ще смішно почала надувати щоки і складати ручки на грудях.

а в інший від ниття час Мира — радіо. вона говорить і говорить. багато говорить. дуже багато. коли не істерить, то дуже ніжна дитина. проте страшенно самостійна і не дає вже навіть ковдрою її вкрити, бо все сама. але от любить, щоб її годували. хоча їсть сама чудово.

Мира дуже музична дитина і любить танцювати і співати. а от мені часто забороняє співати та танцювати. свариться прям, дуже голосно ”Мама, не танцюй, не співай!„.

любить книжки (та всі вони їх люблять). ніжно з ними поводиться. і обов’язково візьме собі книжечку в ліжко як лягає спати. звісно толку з того жодного, бо ж темно. але я дозволяю. потім як засне забираю, щоб не заважала та й для безпеки. бо зранку Яся може добратися і пошкодити.

ще почався період ”Я сама„ у вдяганні. і цей процес зараз справжнє катування. ну й на додачу ”моє„. всі іграшки її, мама лише її, книжки всі її. все її. вона перша і все їй. ну хто там був, той зрозумів як воно нам зараз : )

Яся


ця дівчинка зараз суцільна ніжність. в неї найміцніші обійми і найбільше поцілунків.

в той же час це ще те бісеня. відбере що завгодно, якщо вона це хоче. та мені вдається вмовити її повернути, якщо я звісно помітила.

ця дитина знає найбільше способів зробити шкоду. тому на ручках в кімнати і ванну стоїть захист, шафки, холодильник і духовка на кухні всі заблоковані. навчилась вже й на кухонні поверхні залізати, але з цим вже нічого не вдієш. лише контролюю щоб нічого небезпечного не лишалось. бо вона вирішила самостійно собі взяти добавку млинців і скинула скляний контейнер в який я їх склала. все і всі цілі. Яся задоволено зажувала добутий млинець. я отримала нову порцію сивого волосся.

вона встає раніше за всіх, сама відкриває двері і вмикає собі світло та грається. хвилин 10. далі кличе мене.

Яся найбільший любитель порядку. ні ні, вона любить смітити і все розкидати, але коли ми прибираємо вона знає що куди класти і навіть татові не дасть покласти не в той ящик чи не на ту поличку.

стала трошки більше татовою. частіше до нього тягнеться. це надзвичайно мило.

загалом все добре і переживаємо цей карантин як можемо : )