zymova.com

Миря&Яся. місяць п’ятнадцятий-шістнадцятий. Дарина. 3 роки і 10 місяців.

п’ятнадцятий і шістнадцятий місяць двійнят та 3 роки і 10 місяців Дарини
черговий звіт.

режим

після переселення двійнят до Дарини в кімнату сон налагодився. ну принаймні прокидатись стали значно рідше. Яся взагалі може спати всю ніч майже завжди. Мира прокидається 1-2 рази зазвичай, але останній тиждень бувало що кожні 30 хв. ще й почались нічні істерики. схоже було в Дарини в 2 роки. це називають нічні жахи. коли дитина прокидається сильно кричить, торкатись до себе не дає, все що не робиш лише погіршує ситуацію. коротше треба перечекати і мала заспокоюється. єдине, що не чіпати не виходить, бо поряд ще дві сплять, то я її виношу до нас в спальню і потім перекладаю.
ще й дивно, але Дарина стала рідше приходити до нас. та це почалось як в неї з’явилось нове ліжко. знайомі переїжджають в інший штат і лишили нам двоповерхове ліжко. поки там звісно лише Даринка спить, але вона в захваті і чекає, коли сестри виростуть і вона зможе спати зверху.

Дарина


— мала стає дуже дорослою і самостійною.
— пік любові до малювання. і хоча репертуар, так би мовити, малюнків доволі обмежений (квіти і трава, дерево, сонце, наша родина, жук чи павук, гусінь, сніговик, дощ та сніг), може робити це годинами. ще помітно краще розфарбовує, все акуратніше. любить робити листівки. а ще просить робити їй літачки та човники і їх розмальовує.
це ми частину відсканували за місяць. за наступний ще ні.

зараз вона вже малює серйозніші картинки. думаю наступне сканування буде цікавіше.
— почався отой період, коли дитина повторює прохання мільйон разів і „почекай хвилинку в мене брудні руки/ дороблю щось“ не діє. повторює, поки я все не кину і не зроблю що вона просить : )

— вчимо літери. ми їх і в українській школі вчимо, та й сама я намагаюсь по малу. деякі можна було помітити на малюнках. може написати „ТАТО“, але от „МАМА“ йде якось важкувато : ) з цього приводу ще й новий ритуал перед сном з’явився — пише татові в месенджері якісь слова, цифри чи літери.
— любить бавитись з сестрами в квача та хованки.

Мира&Яся

розміри у 15 місяців
Мира: вага — ~ 11 кг зріст — ~ 79 см

Яся: вага — ~ 9 кг зріст — ~ 75 см

— Яся стала ще зубатіша, вилізла ще одна четвірка і на підході ще дві з іншого боку. вони наполовину вийшли і призупинились, бо з правого боку почали лізти трійки. в Мири поки лише нічні прокидання, а зубів нема : ) та вже здається одна четвірка на підході.
— Мира стає все більше вередливішою в їжі, та й взагалі. улюблене слово „нє“ : ) ну і хіт останніх тижнів 15го місяця „шьо це?“ і тикає у все навколо.
— Яся вдосконалює свої лазальні здібності і залізає вже в іграшкову кухню, як колись Дарина і вже осміліла і стає на неї і тирить все до чого дістане на барній стійці. ще на столик маленький вилізає вже легко і сидить задоволена : )
— обидві роблять повітряні цьомчики, але Мира то робить щоразу, Яся за бажанням.
— за період 16го місяця Яся навчилась перелізати через парканчик і ми максимально можливо розширили їм територію, огородивши лише телевізор та принтер.
— вже значно менше все гризуть. і нарешті пірамідку складають, а не гризуть кільця та б’ють одна одну по голові : )
— як і Дарина дуже люблять конструктори. Lego DUPLO то просто найгеніальніша річ в хаті з малими дітьми.
— навчились казати „па-па“. спочатку Мира, потім і Яся підхопила.
— дуже полюбили гірки і вже всі втрьох катаються.
— зробили всім трьом щеплення, так що до подорожей готові : )