zymova.com

Мира&Яся. місяць одинадцятий. Дарина. 3 роки і 5 місяців

трохи запізнілі новини за останній місяць в двійнят і за кілька місяців в Даринки

прикорм

— полюбили всякі хрумтики. такі і Дарині давали. рисове борошно з додаванням соків фруктів та овочів різних. навчились кусати та жувати.
— можуть їсти малі шматочки фруктів та ягідки.

Даринка

– подолано одну дуже інтимну проблему з Даринкою. туалетну. так отак пізно (на момент написання то вже півтора місяці десь минуло). мене то не засмучує, бо нам не горіло. так сталось, що тричі зривалось привчання. перший раз коли вона почала вже сідати на унітаз та раз на 10 та й щось робила. тоді співпало, що приїхали в гості мої батьки. так як для мене це не „ура! нарешті позбудусь дитини і звалю на гульки, хай дід-баба бавляться“, а „батьки півсвіту пролетіли, то я маю їм все тут показати максимально і хай нарешті відпочинуть“, вдома ми майже не бували і процес загальмувався. наступного разу збіглось з народженням двійнят, а згодом і переїздом на нову квартиру. це і так сильний стрес для малої, та й я певний час була фізично не спроможна все мити і тягати її туди-сюди. вичекали почали наново. тут тільки почало виходити та її налякали, зісно то ж з „добрими намірами“, а то ж все життя в підгузках буде. і дитина істерично боялась навіть слів унітаз і горщик. ми кілька місяців її не чіпали і навіть не говорили на цю тему. і після зимових свят почали заново. півтора дні і дитина сама ходила на горщик. після вихідних почала ходити на унітаз з дитячим сидінням. за два тижні вже навіть без сидіння і нас звідти виганяє і не пускає : ) однієї відсрочки можна було уникнути, але вже як є. ніяких ходінь голяка, одразу вчилась одягненою. сама знімала та одягала. не без кількох аварій, але все дуже м’яко і спокійно.
— все частіше вона грається з іграшками вигадуючи якісь ситуації та ролі для кожного. цілі історії вже складає.
— малює вже не лише всіх нас, а й равликів, жуків, павуків, сонце…
— вже може не просто навмання різати, а більш-менш рівно за лінією вирізати.
— остаточно навчилась позувати для фото і якщо просиш подивитись у камеру чи зупинитись для фото, в 95% випадків успішно : )

Мира&Яся

— Мира почала спочатку по-троху стояти не тримаючись все збільшуючи час стояння. чомусь дуже їй у ванній подобається то робити. потім я випадково помітила один крок. любить ходити за ручки. Яся тримаючись чудово стоїть і попід парканом швидко ходить. а за руки не хоче, одразу підгинає ніжки щоб її несли.
— Ще Мира почала іноді відбиватись від Ясі : ) кілька разів була помічена за відвойовуванням іграшок та відбиванням ручками від нападів : ) часто вони б’ються за якусь одну іграшку.
— Яся, а за нею і Мира полюбили щось кудись складати. якщо є якась ємність вони туди накидають всякі іграшки.
— Яся дуууууже любить викидати іграшки за межі парканчика чи ліжечка.
— ще Яся вже не так часто сидить на колінцях, а вже на дупці, чи одну ніжку вперед, іншу під себе.
— дуже балакучі стали. Мира може іноді ну дуже голосно щось розповідати. а Яся любить посваритись на щось.