zymova.com

Chicano Park у Сан Дієго

з мого звіту за весну ви дізнаєтесь, що в коледжі цього семестру я вивчала історію Америки з мексикано-американського погляду. так я і дізналась про цікаве місце в Сан Дієго, яке називається Chicano Park

парк знаходиться під мостом до острова Коронадо і є не лише важливим місцем для мексиканської общини Сан Дієго, а й найбільшою колекцією муралів. ми вивчали історію іншого відомого мураліста Дієго Рів’єри і його відомий мурал в Рокфелерському центрі в Нью Йорку, на якому був зображений Ленін та парад з комуняцькою символікою і все таке. мурал забракували і зруйнували, але він його відтворив вже в Мексиці і трошки познущався з Рокфелерів на ньому. однією з його дружин була Фріда Кало. а від них перейшли й до парку. ми з Олегом бачили й раніше, що опори мосту розмальовані, але не уявляли таких масштабів. там більше 70 муралів. створюватись парк почав з розвитком руху Chicano. а в 2013-му мурали закінчили реставровувати. більшість з них політичного спрямування, багато пов’язаних з предками ацтеками.
щороку 22 квітня святкується Chicano Park Day. точніше святкується він у найближчу до цієї дати суботу. але як виявилось і неділю. бо ми туди приїхали в неділю і натрапили на святкування.