zymova.com

Мира і Яся. 5 років. Дарина. 7.5 років

черговий звіт. черговий запізнілий на місяць звіт : )

цей рік проживання з іншими окрім нас людьми на одній території відчутно вплинув на дівчат.і правду кажучи я не в захваті. з січня я майже забила на всі спроби бути зручною та правильною і врубила повний захист, то мною тепер ще більше не задоволені, але я відвойовую собі себе і своїх дітей. та поки повільно, бо навантаження побутові не зменшились, а додаткові ще й додались. моя роздратованість ситуацією передається дівчатам. хочеться взяти їх і кудись тікати, але не виходить.

вирішила заземлятись банальним способом. вперше у 40 років завела городик. ми з дітьми експериментально саджаємо щось, сіємо щось. дивимось як воно проростає чи ні. боремось з ”поганими грибами”, які чогось там ростуть замість посаджених овочів. вболіваємо за виживших і чекаємо врожай. огірки не вижили. один єдиний дав плоди, але не дожив до їх дозрівання. помідори виживші таки зріють і непогано. кілька з’їли пташки. морква так і не виросла. редиска добре почала, але схоже на листі все і завершиться. зараз ми тішимось полуницями та вболіваємо за єдиного цукіні, який ще має шанси вирости (на момент додавання фото його вже хтось з’їв, так і не давши вирости).


гарно виросли соняшники, які ми посіяли перед будинком. чекаємо на квіти.
ну і про дітей.

Дарина

дівчинка дорослішає все більше. стає самостійною. допомагає мені в усяких дрібницях. несподівано і без мого прохання, що ще більше приємно.

малює мені та Олегу різні листівочки-малюночки з приємними словами. і сестри за нею підтягуються і теж так роблять.

гарно організовує молодшим розваги. і хоча частенько можуть в результаті посваритись, бо не зійшлись у розподілі ролей. та загалом гарно бавляться разом. наш домашній дитсадок (який вже перетворюється на школу) функціонує.

Дарина закінчила перший клас. це був цікавий насичений рік. багато днів народження у однокласників відвідано, кілька шкільних заходів, перший виїзд класом за межі школи. нові друзі, нові здібності. новий ящик усіляких робіт зі школи. мені неймовірно цікаво було читати її щоденні записи в журналі, які вони роблять в школі.

вона має чудову уяву. може з нічого створити цілий світ. це все правда накопичується і перетворюється у завали, які я раз на квартал намагаюсь розгрібати і сортувати. та все ж це дуже цікава риса.

її постійно цікавить щось нове і вона любить створювати про це книги.

якщо її питати про школу, то може нічого і не розповісти толком. та в кінці дня її може прорвати і вона мені годину розповідатиме про все все все. і я навіть не серджусь, що вона не засинає, а розповідає. я хочу щоб вона завжди могла все мені розповісти.

ми ще якось не налагодили систему кишенькових грошей. єдині, які вона мала і має то від зубної феї. та мені подобається, що вона їх майже всі витратила на книги : ) до того ж з власної ініціативи. треба на майбутнє цим питанням заморочитись таки.

Мира


зріст – 105.1 см
вага — 16.42 кг

ця панянка в нас гуру фешна. нова фішка вдягати кілька шарів одягу. дві-три різні сукні, або комбінує з футболками. вже я практично ніяк не впливаю на одягання. єдине ще часто доводиться фізично це робити. особливо як кудись поспішаємо.

вже дуже покращились малювальні здібності. та все ж довго всидіти їй важко. ця дитина любить найчастіше змінювати рід діяльності. так само з усим. постійно хоче те, чого нема. і головне щиро і голосно засмучується у результаті.

Мира дуже цікавиться англійською і вже багато чого вивчила самостійно з мультиків, які я дозволяю часом Дарині обирати англійською. та й просто з навколишнього світу. я вже писала, що має чудову пам’ять і підвішений язик. як і з Дариною ми двійнят не вчимо англійської, а віддаємо цю місію носіям мови.

Яся


зріст — 100.6 см
вага — 16.44 кг

почала частіше вередувати. це зрозуміло, поряд з такою сестрою і собі хочеться таки уваги. проте часто здає позиції сестрам і вони тим користуються і виманюють в неї якісь забавки. а Яся добрячка і віддає. я намагаюсь її вчити таки хоча б мінятись, а не просто все віддавати.

дуже любить малювати. часто малює наш будинок, себе і нашу родину. обожнює розмальовувати все в кольори веселки. і фломастери так розкладає. така маленька педантка. вона і на місця все покладе, і ліжко застелить, і двері закриє, і взуття на місце рівненько поставить. навіть піжамку красиво так складає в ліжку. любить порядок і щоб все красиво.

в неї дуже яскраві технічні здібності і чудова здатність зосереджуватись. вона дуже гарно пише. ще не всі літери вони знають, але це мій план на літні канікули — навчити двійнят читати українською. сподіваюсь хоч трошки той план виконати.


менших вже записали в школу. відвідували день відкритих дверей, то ж і потенційний їх клас вже показали. в серпні буде знайомство з вчителькою (або вчителем, бо є чоловіки вчителі в цій школі). відвідуючи шкільні заходи чули ворожу мову і в альбомі річному знайши її носіїв. тримайте разом зі мною кулаки, щоб наші дівчата не потрапили в один клас з цими носіями.

ми активно досліджуємо всі цікаві парки і майданчики в нашому містечку та сусідніх. бо подвір’я то чудово, але бракує можливості полазити.

цього року знов не дуже склалось зі святкуванням Дня народження. роблю собі помітку на майбутнє — завчасніше зарпошувати та планувати. ну або план Б — забити і розраховавувати на святкування з однокласниками з американської школи, наприклад. бо цього разу мені було дуже образливо за дівчат. та ми дуже постарались їм влаштувати гарне сімейне свято, шоб вони не сильно засмучувались. здається нам вдалося : )