zymova.com

наша подорож до Центральної Каліфорнії машиною

це була наша перша подорож машиною з трьома дітьми

2 роки ми ніде не були і захотілось в подорож. але ковід і літати не сильно хочеться. та й заморочуватись арендою авто з 3ма автокріслами теж. то ж їхали своєю рідненькою. це і зручно, і звично, і безпечно.
вибрали місця в межах штату, але і не просто собі такі. Олег тут колись (10 років тому) жив, я ще не бувала. тут як багато цікавих географічно, так винолюбно місць. Центральна Каліфорнія.
чистого часу ~5 годин. але ж діти, малі діти. і тому мали кілька зупинок. вони звиклі до поїздок в межах 2-2.5 годин. більше ще ніколи і тому звісно втомились від дороги. та я чесно думала буде гірше.

мали зупинку на заправку машини і нас неподалік ЛА біля озера Балбоа (Balboa Lake).

швидко втекли звідти, бо спека була страшна +36. діти за 5 хв перетворились на помідорчиків. далі дорогою дійшло до +42.

наступна зупинка була в містечку Солванг (Solvang), неподалік Санта Барбари. це така маленька Данія в Каліфорнії.

засноване данцями, які хотіли створити там свою данську спільноту. воно поступово перетворилось в тематичне містечко з набуттям популярності. будинки в традиційному архітектурному стилі, багато крамничок, майстерень, ресторанів та пекарень, що знайомлять туристів з данською культурою та традиціями. є навіть скульптура Русалоньки і звісно пам’ятник Андерсену. дуже миле й затишне. та думаю основний потік туристів тут на Різдво. впевнена там в цей час дуже атмосферно.

відео

ну і остання зупинка вже в Сан Луіс Обіспо (San Luis Obispo). це одне з найстаріших міст заснованих європейцями, яке знаходитьсь приблизно посередині між ЛА та Сан Франциско. невелике місто. симпатичні будиночки. незвично, що до всього дуже близько, не як в Сан Дієго.

заселились в готель, перепочили і пішли вигуляти дітей в парк. вони мужньо витримали випробування дорогою і заслужили розваги.

готель. ну ми зекономили трохи. могло бути гірше, але могло бути і краще. та важливо було мати холодильник і мікрохвильовку. з 3 дітьми виявляється не так просто знайти ще номер, бо більше 4 людей вже інші вимоги. навіть якщо ті 3є то маленькі ще люди і сплять всі в одному ліжку. та нам тут лише ночувати, тому не критично. хоча наступного разу я обиратиму краще.

і хоча я не задоволена чистотою підлоги в номері, діти в дикому захваті від готелю. ну, а ми маємо ще одну швабру : )

відео дороги

Пасо Роблес (Paso Robles)

дуже миле містечко. ще менше відповідно. але центр чистенький і без безхатьків.

місто відоме своїми численими винарнями та оливковою олією. ми відвідали аж одну винарню.

самим якось не дуже весело. з дітьми то непросто. а ще дуже спекотно було. але хоч одну треба ж було в місці де купа винарень.

відео

ну і щоб зовсім легко не було, то я примудрилася якось зловити ногою бджолу в траві (взута, але в сандалі). на диво обійшлось не сильно важко. напухло лише начтупного ранку, але не як раніше. останній раз бджола жалила мене років у 20. на комарів реакція була з дитинства сильна. тут їх рідко де зустрічала, та й реакція була значно слабша ніж на українських. я думала вже капці нашій прдорожі, але нічо так.

ще скатались далі горами понад узбережжям.ця частина узбережжя в Центральній Каліфорнії зветься Біг Сюр (Big Sur). гарно, трошки страшнувато, але гарно.

там неймовірні краєвиди. доїхали майже до Монтерея, далі вже ні ми, ні діти не стягнули б. але міст відомий побачили : ) цей шлях славиться неймовірними краєвидами, лісами з секвоями, чудовими туристичними маршрутами та пляжами (хоч і доволі важкодоступними).

сходили на трейл в лісі (Pfeiffer Big Sur State Park). дівчатка дуже молодці все пройшли і майже не скаржились. було дуже комфортно, не пекло сонце. навколо один з видів секвой (redwoods) і повітря дуже смачне. йти треба було в гору і велику частину маршруту там зроблені сходи. як не дивно, але дітям йти сходами подобалось, якби їм не було важко.

заїхали і до морських слонів у Сан Сімеон (San Simeon). вони величезні створіння.

на жаль, одна з найвідоміших атракцій — Замок Герста (Hearst Castle, якщо дивились „Громадянин Кейн“, то це той самий замок) зачинена в зв’язку з карантином.

відео за цей день

наступного дня вже їздили поближче і відвідали два містечка.

Камбрія (Cambria) — має дуже гарне узбережжя з водою неймовірного кольору.

в іншому є величезний камінчик Морро Рок. це така пробка у вулкані. там таких камінчиків ціла серія. містечко Морро Бей (Morro Bay) біля нього.

відео дня

і останній день — дорога додому. зупинялись так щоб дітям покраще набавитись. тому це був більше тур майданчиками : )

спочатку заїхали в динозаврячий парк (Dinosaur Caves Park). дуже кльовий майданчик з цікавими лазилками і яйцями динозаврів.

а внизу печери та океан.

наступна зупинка Санта Барбара. ми тут були ще до появи в нас дітей, тому знов таки ціль була не туристична, а перепочити і розім’ятись дітям. майданчик, обід і майданчик.

а далі нас чекав найдовший проміжок у 5 годин. ледве виїхили з Санта Барбари якимись дрібними шляхами, бо скрізь ремонти. потім надовго застрягли в ЛА. я не знаю як люди там щодня це терплять.

відео дня

Висновки-підсумки

це було непросто. очікувано.

я найбільше я переживала за сон. всі троє в одному ліжку вони ще не спали і я хвилювалась. Загалом краще ніж я думала. прокидались звісно, бо всі вертяться і пхають одна одну. один раз Яся звалилась з ліжка.

їжа. ну діти і їжа поза домом то завжди складно. щось їли і вже добре.

розваги. ми намагались скрізь знайти якийсь кльовий майданчик, щоб вони теж були задоволені. бо природа і краєвиди то чудово, але дітям 3х і 5ти років це ще не є пріорітетним. в машині важче. Даринка ще нічо, вміє себе зайняти вже. меншим важче так довго без особливих змін діяльності. та і з трирічками загалом дуже непросто, це і без подорожей. книги, пісеньки, мультики і малювалки. це власне все, що можна було в таких умовах.

дуже рада, що ми придбали похідний туалет дитячий. виручав нас не раз.

ще я зрозуміла, що відвикла збиратись в подорожі. основне і найнеобхідніше я то взяла. але купу дрібниць не взяла. хоча ж в машину можна купу всього спакувати і не паритись. треба детальніше продумувати такі речі в майбутньому.

загалом мені дуже сподобалося. ми не з любителів лінивого відпочинку, любимо рух. діти великі молодці і чудово впорались. не без капризів, але все ж це була чудова подорож.