zymova.com

Portland

друга подорожувальна мрія зі списку — Портленд, що у штаті Орегон. мрія недавня, бо раніше про це місто я нічого не знала. але який же чудовий сюрприз мене чекав там.

летіти зовсім недовго. але хоч в польоті гори сніжні побачили. бо через хмарність в Сіетлі, навіть з вежі гір ми не роздивились. хоч з такої далечини, але снігом помилувалась.

транспорт тут теж кльовий і цілодобовий. чудова мережа трамвайчиків MAX, на яких ми з аеропорта й їхали до готелю. є денні проїздні на всі види транспорту діють, це вже краще : )
DSC_3265
але продаються лише на зупинках трамваїв. та це не біда, бо вони скрізь : )
клімат значно помірніший. ну і вулицями легше ходити, бо таких пагорбів немає.
архітектурно зовсім інакший.
DSC_3173
DSC_3179

DSC_3181

DSC_3183

DSC_3184
і дуже-дуже зелений.
DSC_3194
DSC_3215
DSC_3229
в перший же день він мені значно більше за Сіетл сподобався, а на другий я просто закохалась в це місто. хоча тут немає океану та високих веж, є річка Вілламетт і гарнючі мости. є гарна архітектура і відчуття затишку, коли гуляєш під тими деревами.
тут ми теж на якусь веселуху натрапили. міський ярмарок з музикою та карусельками : )
DSC_3237
DSC_3246
та на це ми не розраховували час тому теж проігнорували : ) місто хоч і велике, але з не дуже напруженим рухом. тут спокійніше ніж в СФ, ЛА, Чикаго. помітно, що засуха як Каліфорнії їм точно не загрожує, бо скрізь фонтанчики з водою в місті : ) дуже помітна турбота про довкілля, смітники для утилізації.
DSC_3217
в місті дуже багато дивних людей. багато безхатьків. вперше зустрілась з пропозицією: ”хочеш сфотографуй мене. всього лише за долар!„
ще такої реакції на фотокамеру ніде не зустрічала : ) тим більше, що в пропонуючих жодної привабливості не помічала. лише штин трави та алкоголю в компанії багатоденної немитості.
але як від’їхати подалі від центру це просто райські куточки. милі гарненькі охайні будиночки, що тонуть в зелені та ховаються під куполом гілок. навколо міста дрімучі ліси та зелені-зелені гори зі сніжними вершинами.
DSC_3367
DSC_3397
ми обійшли весь центр міста і ним хотілось гуляти й гуляти.
я сходила в райське для кожного книголюба місце під назвою Powell’s City of Books і придбала собі чергову книжчку Кінга, зі старенького : ) такої величезної книгарні я ще ніколи не бачила. там можна жити місяць і все не роздивитись : ) але втекли швидше, бо могли бути вагомі (в прямому сенсі) наслідки : )
прогулялись вздовж річки Вілламетт з її мостами
DSC_3240

DSC_3242

DSC_3252
були на центральній площі Pioneer Courthouse Square (в мене досі погані асоціації зі словами піонер та товариш, тому трошки різало око)
DSC_3202
гуляли вечірнім містом
DSC_3259
відео першого дня

наступного дня обрали більш віддалені місця для відвідин. (список я складала доволі давно і з розрахунку подорожі на машині, тому майже всі цікаві місця були далекувато, але дещо таки доступне громадському транспорту).
зранку відправились до маєтку Піттока (Pittock Mansion). він знаходиться на горі в лісі. в шикарному затишному куточку з мальовничими видами.
будиночок доволі скромних розмірів, але які ж там види і який садочок. квітів повно, ялинки. були і сині ялинки. і я навіть відшукала чорнобривці. все таке рідне й знайоме там. в самому маєтку мене вразили дві речі — кухня і ванні кімнати. початок 20-го століття, 1914-1919 роки. а на кухні приладдя, яке не сильно відрізняється від сучасного. навіть тостер є! я на кухні зависала довго розглядаючи тогочасні дрібнички-прибамбаси : ) ванна це взагалі щось! унітази (перепрошую) точнісінько такі ж. до душу приєднаний бойлер! взагалі душ це вже wow! і від місцевих сучасних лише матеріалами з яких виготовлений та прикрашений відрізняється. в кожного своя спальня і своя ванна кімната. в деяких ще окремо ванна, окемо душ. розумієш, що тут люди так жили вже дуже давно і не сильно то й в них все змінилось : )
DSC_3273

DSC_3287

DSC_3288

DSC_3296

DSC_3297

DSC_3336

DSC_3338

DSC_3342

DSC_3345

DSC_3346

DSC_3347

DSC_3350

DSC_3355

далі ми просто мусили спробувати ті Вуду Пончики з Voodoo Doughnut і таки вистояли в черзі
DSC_3359
а вже з пончиками ми відправились в ще одне гарне місце на іншому кінці Портленда — до мосту St Johns Bridge. це найвищий міст Портленда і єдиний підвісний. посередині має вежі в готичному стилі. схожий навіть чимось на міст Золоті Ворота в Сан Франциско, але він зелений і менший : )

DSC_3372

DSC_3371

DSC_3376

DSC_3378

DSC_3383

DSC_3386

DSC_4495

потім ми успішно добігли до автобуса, ще прогулялись центром та сіли на трамвай до аеропорту.
відео другого дня

рейс знов затримали. але зато засніжені гори з неба можна було побачити в променях сонця, що сідає
DSC_3404

мені дуже сподобався Портленд і в ньому чи біля нього я б жила з радістю. це вперше я знайшла місто-альтернативу для проживання.
можливо колись : )

більше світлин:
день перший
день другий