zymova.com

Seattle

чергова подорожувальна мрія з мого списку — чудовий вітряний Сіетл, що у штаті Вашингтон.

в мене закінчився весняний семетр та почались канікули. та ще й свято в країні і три вихідних під ряд. як можна вдома всидіти? ми спланували маленьку експрес-подорож на північ (бо захотілось вже чогось іншого окрім пальм та пустель). і першим був, як я вже раніше написала, Сіетл. мріяла побувати тут ще з 90-х. манило мене місто плаваючих будиночків та дощів (як я тоді його собі з фільмів уявила, наївна : )). а насправді виявилось трошки інакше : )
рейс затримали на більше ніж 2 години. звісно мільйон разів вибачились. дали купончики компенсації, на яку ми успішно повечеряли та знижку на наступні квитки, якою ми вже навряд скористаємось. але хто зна, вона рік діє : )

очевидно, що прилетіли ми значно пізніше ніж планувалось. то й місто детально побачили вже наступного дня. а нічний Сіетл зустрів нас прохолодою і смачним повітрям. як не дивно, але без дощу. готельчик був дуже симпатичним та охайним. ще й зі сніданками : )
ранок дощовий пункт виправив і дощило достатньо, але не довго. день був не сонячним, але відносно теплим. тепло було там де не дув вітер : ) тому асоціацій з Сан Франциско уникнути було складно. до того ж виявилось, що Сіетл дуже навіть багатий на пагорби. і топати вгору-вниз доводилось ой як багато : )
DSC_3014
найбільше мене здивувало, що Сіетл ніфіга не місто на воді. я чомусь уявляла що тут всі живуть на воді в плаваючих будиночках і постійно ллє дощ. а виявилось майже ніхто на воді не живе. є лише невелика кількість таких місць. і вони дуже дорогі.
ми якщо далеко, то подорожуємо без машини. так легше досліджувати місто. ну і прогулятись завжди корисно. в місті дуже зручна транспортна система. транспорт тут цілодобовий. картку для сплати проїзду можна поповнювати он-лайн (єдиний мінус, транзакція оброблюється добу. ми цього не врахували і довелось таки шукати автомат для поповнення). але на жаль немає денних чи тижневих проїздних. лише на місяць. кожна поїздка окремо оплачується, але протягом 2 годин пересадки безкоштовні (тобто навіть якщо їдеш трьома видами траспорту протягом 2 годи сплачуєш як за одну поїздку). з аеропорту та в аеропорт цілодобово їздить чудовий трамвайчик LINK.
тут немає пальм і це прекрасно (для мене, бо я пальми не люблю). місто дуже зелене і це звичайні листяні дерева. і колір в них такий же зелений, як в рідному Києві. бачили навіть клени і липи.
DSC_2788
DSC_2981
DSC_3037
архітектура дуже незвична і відмінна від каліфорнійської.
DSC_2753

DSC_2754

DSC_2765
частина центру біля пірсів нагадала Чикаго.
DSC_2931
дещо дуже нагадує скандинавські країни.
DSC_2774
а щось віддалено схоже на європейські.
DSC_3154
але все дуже різношерсне. багато будівництва. місто розбудовується.
Сіетл це величезний порт. глибина в затоці дозволяє заходити величезним судам. і там де немає туристичних розважальних місць суцільні склади та кораблики навантажені контейнерами.
виявилось тут дуже популярний футбол, той що справжній, а не рука-яйце. вони його ще сокером обзивають. але шанують і мають цілий стадіон.
дізналась про зв’язок міста з Джимі Хендріксом та Куртом Кобейном. (так я не цікавоюсь особистим життям артистів : )) а тут величезний музей популярної культури є, в якому музиці присвячена величезна частина.
до речі Біл Гейтс теж десь тут хатку має.
туристів дуже багато. несприятлива погода їх не відлякує. багато індусів, це мабуть Майкрософт винен : )
дуже симпатичний старий центр міста. особливо в сонячному світлі, яке час від часу пробивалось в останній день нашого перебування : )
потрапили сюди, коли в місті проводився фолковий фестиваль. але ми так нагулювались містом, що особливо на нього часу не лишилось. лише прогулювались поряд, бо він розташувався навколо туристичних місць.
загалом наш візит був дуже туристичним і звичним для нас. 1. обійти пішки центр. 2. відвідати основні цікавинки 3. відвідати щось менш популярне, але цікаве на що вистачає часу і сил.
почали ми звісно зі Space Needle.
DSC_2796
стоячи в черзі за квитками порахували і вирішили таки придбати City Pass. в нього входили квитки у кілька музеїв, два підйоми на вежу, акваріум і прогулянка на кораблику. за часом ми все встигали, за грошима доволі відчутна економія.
перший денний підйом на вежу
DSC_2805
і фотошопна світлинка на пам’ять : )
4710382-F-4710393-H

музей Chihuly Garden and Glass
красивезні речі зі скла
DSC_2822
DSC_2843

DSC_2863

DSC_2887

DSC_2892
оці майже як в готелі Беладжіо у Вегасі
DSC_2826
правда знімати всередині не вийшло, з палкою, на якій в мене камера не можна. а з рук я вже трохи надворі в саду познімала (потім довго пальці вирізала : ))
DSC_1963

ну і поряд музей сучасної популярної культури EMP Museum
де як раз була виставка присвячена Зоряним війнам
DSC_2903

DSC_2908

DSC_2909
і багато всього присвяченого музиці
DSC_2922

DSC_2926
там можна пограти на різних інстрементах, навіть окрмі закриті а-ля студії є, де можна пограти та поспівати. а можна уявити себе гуртом і влаштувати справжній виступ (здається там навіть відео записують і костюми видають).
мене знов зупинили і змусили сховати монопод. тому зняла я мало.

далі перерва на обід (морепродукти тут дуже смачні) і відправились на пірс кататись на кораблику.
DSC_2933

DSC_2935

DSC_2945

DSC_2967

потім зарядка для ніжок та дупок : )
DSC_2978
DSC_2986
і вечірній підйом на вежу
DSC_3002

DSC_3005
відео першого дня

наступний день нас знов зустрів ранковим дощиком, але так само він швидко закінчився
в нас лишився лише акваріум з невідвіданого.
не дуже великий, і з цікавинок це лише морські видри. дуже великі : ) а так то те саме, що й в решті акваріумів, які ми бачили
DSC_3069

DSC_3071

DSC_3072

DSC_3109

лишався час і ми пройшлись центром і ще в інший бік старого міста
DSC_3017
(це якась огидна штука, як на мене. а штин там такий стоїть від тих гумок)
DSC_3034

DSC_3122

DSC_3123

DSC_3124

DSC_3137

DSC_3143

DSC_3148

DSC_3151

DSC_3156

DSC_3157
(в пірамідці на горі будинку справжня квартира однієї родини)
DSC_3159
далі на трамвайчик до аеропорту на літак в наступний пункт нашої подорожі : )
DSC_3169
а це головний офіс Старбакса
DSC_3170
відео другого дня

більше світлин:
день перший
день другий