zymova.com

процедура одруження

хочу трошки розповісти як то воно тут робиться. є спеціальна установа (чи то відомство чи що воно там ще, зветься Assessor/Recorder/County Clerk), яка займається (в тому числі) одруженнями. кілька офісів в Сан Дієго (думаю в інших містах так само, залежно від населеності). перед тим як одружитись, треба отримати ліцензію на шлюб. телефонуєте і призначаєте зустріч. приходите з документами, заповненими формами та грошима (на відміну від магазинів, тут вигідніше таки готівкою платити, бо з картки комісію знімають). отримуєте номерочок і чекаєте своєї черги. треба сплатити певну суму (там різні нюанси міняють суму. є навіть конфіденційний шлюб : ) ) і залежно від ваших планів діяти далі.
є найпростіший варіант одружитись там же на місці. можна навіть в той же день. для цього потрібен свідок. можна навіть не мати свого, а за певну плату найняти їхнього.
є варіант одруження в будь-якому потрібному вам місці (церква, парк, ліс, пляж…). це інша ціна і процедура.
є навіть варіант, коли хтось з ваших друзів отримує право провести шлюбну церемонію.

ми випадково потрапили в той дивний день (Walk-in-Wednesday), коли можна прийти навіть без призначення зустрічі і одружитись одразу. така собі літня шлюбна акція : )
Screen Shot 2013-07-03 at 21.39.08

але вирішили зробити гарно і зручно. я навіть пляттячко придбала (не біле : ), але дуже гарне), а Олегу сорочку та штани. коротше нарядились ми навіть.
обрали день і час. нам дали папірці у великому жовтому конверті та ще якісь папірці, що підтверджують сплату всього що треба.
DSC_8465
нам попалась якась дуже романтична жіночка, розмалювала нам усі ті папірці сердечками : )

в призначений день і час прийшли. знов зареєструвались і отримали номерочок. і чекали. треба ще певні форми заповнити, розписатись та сплатити за процедуру та свідка. далі чекати, коли звільниться уповноважена особа, яка проводить церемонію. нас одружувала гарна пані, в довгій чорній мантії. свідок навіть зробив кілька фото на мобільний (бо ми то думали там є свій фотограф, і готові були заплатити за фотографії, ач ні. а за камерою бігти далеко на стоянку і не було часу). дуже мила церемонія і недовга. і пані нам зробила єдине гарне фото (свідку було важче, бо ми рухались та говорили і все змазалось)
DSC_0002
за тиждень можна приїхати в одне з представництв та отримати свідоцтво про шлюб, або заповнити форму і отримати поштою, якщо не дуже поспішаєте : )
можна кілька копій (так ви можете мати кілька варіантів свідоцтва про шлюб. тут немає як у нас на кожному кутку нотаріуса, і здається не прийнято нотаріально все під ряд завіряти. тому відповідна установа видає копії документів, які вам потрібні), кожна копія додаткова плата. мені треба кілька для оформлення певних документів.
коротше шлюб задоволення не з дешевих : ) навіть якщо ви не влаштовуєте гуляння на кілька сотень душ.
кілька цікавинок:
1. ми були з Олегом в меншості. як при отриманні ліцензії так і при одруженні. ми і ще пара, а решта одностатеві. мене це трошки здивувало. я не гомофоб (зараз з’явиться точно хтось, хто напише „всі так кажуть“ 🙂 ), просто хоча б на рівність я розраховувала (так шоку не було, я знала про дозвіл на одностатеві шлюби). але бути частиною 5% гетеросексуальних пар, було дивно. не образливо, не неприємно, а дивно та незвично (хоча яке там незвично, я ж вперше одружуюсь!).
2. я єдина була з квітами. і на мене всі витріщались і казали пошепки „дивись дивись! в неї квіти!“ : )
хоча, коли вже виходили бачила ще одну дівчину з букетиком. і трошки заспокоїлась. це мене як раз більше непокоїло ніж перший пункт : )
3. ви спочатку підписуєте купу документів, в яких погоджуєтесь на шлюб та стплачуєте за все. і тільки потім проходить церемонія. немає урочистого підписання після згоди взяти свого коханого/кохану за чоловіка/дружину.
4. як я зрозуміла можна випити вина (чи чогось там ще) вже потім в кімнатці очікування. але їжу не можна. і якщо не помиляюсь про це завчасно треба попередити.

решту важко порівняти, я не знайома з українськими процедурами перед та після одруження.
але з великою кількістю гостей туди ніхто не хидить. максимум трьох бачила. більшість мабуть таки за межами установи проводить церемонії.