zymova.com

Сальса. Історія.

Започаткую нову рубрику в своєму блозі, присвячену тому, що люблю. Вже пішов четвертий рік, як моє життя тісно пов’язане з чудовим, надзвичайно емоційним, позитивним та енергійним дивом під назвою сальса.
І я хочу трошки поділитись знаннями про неї, та своїми враженнями.

1. Визначення

Сальса (ісп. salsa – «соус») – музичний жанр, популярний в основному в Латинській Америці і серед вихідців з неї.

Сальса включає багато стилів та варіацій; в широкому сенсі термін можна використовувати для практично будь-якої музики кубинського походження (наприклад, ча-ча-ча, болеро, мамбо).

2. Походження

У вужчому сенсі термін відноситься до стилю, розробленому в 1960-х і 70-х кубинськими і пуерто-риканскими іммігрантами в Нью-Йорку та його околицях, а також до його відгалужень, таким, як сальса романтика 1980-х. Цей музичний стиль зараз розповсюджений не тільки в Латинській Америці, але по всьому світу.


Найближчими стилями до сальси є кубинське мамбо і сон початку XX століття, і латиноамериканський джаз. Взагалі, терміни латиноамериканський джаз і сальса часто використовують як синоніми; багатьох музикантів відносять до обох областей, особливо це відноситься до музикантів до 1970-х років.

Стилістично сальса пов’язана в основному з (афро-) кубинською традицією, хоча вона містить в собі пуэрториканскі, колумбійські та інші латиноамериканські впливи, включаючи поп, джаз, рок, R’n’B.

Сучасна сальса в основному орієнтована на танець, і міцно пов’язана з танцем виконуваним під неї.

Батьківщиною сальси є Куба. Про те, як народилася сальса, існує безліч версій. Але, принаймні, в одному всі вони сходяться: прабатьком сальси слід вважати кубинський сон – ритм, що виник в кінці XIX століття на Кубі.

Взагалі, афро-кубинська музика, до якої належить сальса, має свою цікаву історію, так як народилася в результаті симбіозу двох культур – європейської (іспано-арабської) та африканської. Взагалі, афро-кубинська музика, до якої належить сальса, має свою цікаву історію, так як народилася в результаті симбіозу двох культур – європейської (іспано-арабської) та африканської. Від іспанців афро-кубинська музика успадкувала струнні інструменти, мелодику і поетичну форму, а від рабів-африканців (в основному, вихідців з племен банту, йоруба і карагали) — барабани і різні ударні інструменти, манеру поділу на співака і хор і своєрідний стиль виконання, при якому хор повторював кілька разів estribillo (приспів). Корінні жителі, індіанці, на музику не вплинули ніяк, тому що були винищені колонізаторами на Кубі майже повністю. Відомо тільки про індокубинских Areitos, символ музичного, танцювального і релігійного колективного протесту корінних жителів, але такого індіанського впливу, як на Півдні і в Центральній частині Південної Америки, на Кубі не спостерігалося.

3. Назва

Є декілька версій походження назви “сальса”. Загальновідомо, що salsa означає “соус”. За однією з версій, в одному маленькому клубі Майамі виступала одного разу увечері група, яка виконувала кубинську музику, і ця музика настільки “завела” присутній народ, що всі дружно почали кричати: “Salsa! Salsa!”, Маючи на увазі, що музика була так само гостра та гаряча, як соус, яким приправляли блюда в цьому закладі.

За іншою версією, назва пішла від дуже популярного на початку століття кубинського сона “Echale Salsita”. Відповідно до цієї версії, в кінці 60-х в США в Медісон Сквер Гарден (Madison Square Garden) відбувся грандіозний концерт, організований Fania All Stars, на якому латиноамериканські виконавці представили свій “новий винахід” — ритм boogaloo — ніщо інше, як модернізований кубинський сон, змішаний з меренге, боссанова, кумбія, ча-ча-ча, мамбо і бугі-вугі. Дивлячись, як люди з різних кінців Америки самозабутньо танцюють під новий ритм, Тіто Пуенте (Tito Puente, 1923-2000), згадавши слова старого сона, прорік: “Esto es una gran salsa!”, що дослівно перекладається як “Чудовий Cоус!”. Великий сонеро мав на увазі, що як і в соусі, в ритмі перемішалися різні інгредієнти, народжуючи надзвичайно „смачну“ суміш. Слово сподобалося більше, ніж первинна назва, і швидко поширилося по всій території Америки.